OpenAI анонсувала модель GPT-4

OpenAI анонсувала модель GPT-4

OpenAI, нарешті, представляє свою довгоочікувану мовну модель ІІ. Йдеться про GPT-4, наступника популярної та вражаючої моделі GPT-3.

14 березня OpenAI офіційно анонсувала модель GPT-4. GPT-4 є мультимодальною моделлю — крім текстових повідомлень, вона також приймає зображення, генеруючи текст у відповідь — це означає, що підтвердився один із чуток про нову модель ІІ. Як пишуть дослідники OpenAI у своїй статті, що описує GPT-4, модель здатна виконувати кілька команд на рівні, що дорівнює людському.

OpenAI протестував модель на предмет її можливостей мовами, відмінними від англійської. Для цього дослідники використовували бенчмарк Massive Multitask Language Understanding (MMLU). У бенчмарку MMLU GPT-4 більш ефективний польською мовою, ніж GPT-3.5 англійською мовою, і саме GPT-3.5 заснований ChatGPT.

У OpenAI також виникла спокуса представити можливості моделі з точки зору ідентифікації контенту, представленого на зображеннях. В одному випробуванні дослідники попросили штучний інтелект пояснити, чому фотографія reddit є смішною.


На зображенні показано упаковку адаптера «Lightning Cable» з трьома панелями.
Панель 1: Смартфон з роз'ємом VGA (великий, синій, 15-контактний роз'єм, який зазвичай використовується в комп'ютерних моніторах), підключений до порту зарядки.
Панель 2: Упаковка адаптера "Lightning Cable" із зображенням VGA.
Панель 3: Збільште масштаб роз'єму VGA з невеликим роз'ємом Lightning (використовується для зарядки iPhone та інших пристроїв Apple) наприкінці.
Гумор у цій картині виходить з абсурдності підключення великого застарілого роз'єму VGA до маленького, сучасного порту зарядки смартфона.

В той же час OpenAI передбачає, що GPT-4 має ті ж обмеження і страждає на ті самі причини, що й попередні моделі GPT. Зокрема, йдеться про те, що дослідники називають «галюцинуючими фактами»: створення безглуздого чи неправдивого контенту та припущення помилок у міркуваннях. Крім того, GPT-4 зазнав модифікації, щоб змусити модель відмовлятися від команд, пов'язаних із неетичними, аморальними та небезпечними запитами. Тим не менш, вони, як і раніше, визнають, що методи обходу можуть працювати на моделі.

В даний час GPT-4 доступний лише передплатникам ChatGPT Plus. Щоб отримати доступ до GPT-4 API, зацікавлені особи повинні передплатити чергу через спеціальну форму на сайті OpenAI.


Теги :